De nieuwe projecten van start!

foto: Natuurmonumenten

Vlak voor de meivakantie gingen de nieuwe projecten van start, vanwege de Corona maatregelen helaas zonder excursies en gastoptredens van opdrachtgevers. De leerlingen worden tijdens hun project uiteraard wel online begeleid door de O&O docenten.

Zo begonnen twee groepen brugklassers, die vorig project een onderzoeksopdracht over Insectensterfte deden, aan het ontwerp voor een nieuw verblijf voor de gorilla’s en andersom. Het project insectensterfte voor Natuurmonumenten had gelukkig een mooie start met een introductiefilmpje van de opdrachtgever.

De tweede klassen buigen zich over een project waarbij ze een nieuw paviljoen voor de komende Wereldtentoonstelling Dubai 2020 mogen ontwerpen, met behulp van het spel Minecraft.
Een andere tweede klas ontwerpt met SketchUp een nieuw plein voor de metrohalte op het strand bij Hoek van Holland. Ook hier had de opdrachtgever, de Gemeente Rotterdam, gelukkig gezorgd voor een introductiefilmpje.

Havo 3 houdt zich bezig met een nieuw systeem voor glasinzameling voor bureau Schone Stad van de gemeente, en VWO 3 met een SketchUp-ontwerp voor het gebied onder de bovengrondse metrohalte Rijnhaven.

Meesterproeven!

Woensdagavond 4 maart j.l. presenteerden de O&O leerlingen van Havo 5 en VWO 6 hun Meesterproefproject.

Voor een groot publiek van familie, klasgenoten, opdrachtgevers en experts lieten zij in drie lokalen tegelijk de resultaten van hun onderzoek en hun ontwerpen zien.

Dit jaar werden projecten uitgevoerd in opdracht van Shell, RET, Royal IHC, Diergaarde Blijdorp, TU Delft/KLM, Het Nieuwe Instituut, Build Your Dreams, Blik van Boven, Het Maasstad Ziekenhuis, Het Sophia Kinderziekenhuis en Unilever.

In het algemeen zijn de bedrijven heel positief over de samenwerking met ons Technasium, en met het behaalde niveau van het verslag en de presentaties van de leerlingen. Zie hieronder enkele reacties.

Sanjeev Ramit Gloria Schuring en Anna Karsomenawi ontwierpen in opdracht van Diergaarde Blijdorp een nieuw verblijf voor François-Langoer apen. De reactie van de opdrachtgever: ‘Keurig structureel gewerkt, creatief en grondig, compleet en technisch in orde. Erg goed nagedacht over de toekomstige vormgeving en beleving van een dierentuin’.

Leanne van Genderen, Sanne Engelen en Bloem Lukassen bedachten een innovatief ontwerp voor een nieuwe Intensive Care Box voor kinderen in het Sophia Kinderziekenhuis. De reactie van de opdrachtgever op het verslag en presentatie: ‘Zeer zelfstandig gewerkt. Heldere onderzoeksstructuur, goede deelonderzoeken en veel diversiteit in methoden. De afwijkende oplossingen voegen iets toe aan wat we al kennen. Meer dan we hadden verwacht van scholieren. Hoog niveau!’

Charlotte Wendt Veerle van Brussel en Sophie Simonis ontwikkelden een nieuwe afvalstroom voor de grote hoeveelheid plastic afval van het Maasstad ziekenhuis. Reactie van de opdrachtgever: ’Wij vonden het een “Meesterlijk” verslag, en gaan deze gebruiken in ons verdere onderzoek. Het rapport is van hoge kwaliteit, misschien wel beter dan een HBO-afstudeerscriptie’.

Presentaties Cursus Groep 8

De presentaties van de tweede groep 8 cursus van dit schooljaar werd bijgewoond door een grote groep bewonderaars, waaronder vele ouders, broertjes en zusjes, opa’s en oma’s. De leerlingen toonden met tekeningen, posters, maquettes en Powerpoints de resultaten van hun ontwerp voor een groter buitenverblijf voor de olifanten, in opdracht van Diergaarde Blijdorp.

Volgend schooljaar zullen voor groep 8 leerlingen weer twee cursussen van zes weken worden gegeven op de woensdagmiddagen, ter kennismaking met het Technasium. Inschrijving hiervoor verloopt via hmk@llr.nl

OPEN DAG 2020!

Een zeer druk bezochte Open Dag afgelopen vrijdag. De bezoekers wisten al snel het domein van het Technasium op de bovenste verdieping van ons mooie monumentale gebouw te vinden. Wij toonden de projecten van de afgelopen 12 maanden op een rij laptops, er waren tekeningen, maquettes, posters, infographics en filmpjes te zien. Er kon live worden gewerkt aan de 3D printers, met Minecraft gespeeld, en bezoekers mochten zelf een robot laten rijden op onze wedstrijdtafels in de Robotica afdeling. In onze presentatieruimte werden elk halfuur presentaties gegeven door leerlingen. We hebben hopelijk hiermee een goed beeld gegeven van het Technasium en de werkwijze van het vak O&O.

4e jaars presenteren bij de RET

De leerlingen uit het 4e jaar presenteerden vandaag bij de RET hun interieurontwerpen voor het project ‘Maak de De Hoekse Lijn strandbestendig’. De lijn zal, mitst succesvol, het autoverkeer beconcurreren, maar hoe wordt de metro een reëel alternatief voor de auto? Bij het ontwerpen moest rekening gehouden worden met verschillende gebruiks-scenario’s en een marketingpropositie worden geformuleerd.