Intussen op het Technasium

Vanaf begin december hebben verschillende klassen weer een presentatieronde gedaan. Zo heeft de tweede klas VWO gepresenteerd voor de opdrachtgevers van het Stadsarchief, over het probleem van het Rotterdams Slavernijverleden. De tweede klassen Havo hebben hun maquettes gepresenteerd aan de Gemeente Rotterdam Stadsontwikkeling over een nieuwe toepassing van het spoor bovenop de Hofbogen. De derde klassers van de Havo presenteerden hun ontwerp voor een nieuw Hofplein, en de derde klas VWO bereiden zich ondertussen voor op een presentatie voor Industrieel Ontwerpen van de TU Delft (in januari). De vierde klassers tenslotte presenteerden hun onderzoek naar kweekvlees aan opdrachtgever Meatable.

Aansluitend is er ook weer een serie nieuwe projecten gestart in alle klassen. Vanwege Corona konden we niet op excursies gaan, maar kwamen de opdrachtgevers digitaal op bezoek in onze presentatieruimte.

De tweede klassen begonnen aan de projecten Viruskenner (Erasmus MC) en een tentoonstellingsontwerp voor Corpus, de derde klassers zijn begonnen aan een onderzoek naar het zelf fermenteren van groenten en een onderzoek naar dyslexie bij scholieren in opdracht van de Hersenstichting. De vierde klas werkt inmiddels aan een nieuw ontwerp van metrostellen voor de RET.

Foto: 2e klas Presentaties voor het Stadsarchief, over het slavernijverleden van Rotterdam, met de opdrachtgever erbij op verschillende schermen.

Foto: ontwerp voor de Hofbogen

foto: 3e klas kickoff van project Ontwerp nieuwe glasbak voor Industrieel Ontwerpen, TU Delft

Schoolfinale First Lego League

Deze week werden tijdens twee spannende avonden de schoolfinales First Lego Legue gespeeld: alle robotteams en de projectgroepjes uit de brugklassen streden voor de meeste wedstrijdpunten. De ouders konden live meekijken via twee camera’s in Teams.

Na afloop boog de jury, bestaande uit leden van de specialistengroep Dutch Delta, zich over de resultaten om de winnaars aan te wijzen.

Een dag later werden de winnende groepjes bekend gemaakt in de klassen. Zij gaan zich de komende maanden voorbereiden op de Regiofinale

 

De schoolfinale First Lego League komt eraan!

De leerlingen van de brugklassen O&O zijn zich aan het voorbereiden op de schoolfinale van de FLL. Zij strijden dlater deze week onderling voor de beste projectpresentaties en de beste missies met de robot. Afgelopen vrijdagmiddag was er extra les met na afloop pizza’s voor iedereen!

 

Ondertussen bij de 2e klas..

Onze tweede klassers vwo zijn bezig met een monument voor het slavernijverleden van Rotterdam.

Ze werken aan animatiefilmpjes, maquettes en ontwerptekeningen voor bepaalde locaties in de stad.

De Sensory Experience van kweekvlees

De 4e klassen zijn inmiddels gestart met hun eerste onderzoeksproject van dit schooljaar De Sensory Experience van kweekvlees.
Opdrachtgever Daan Luining van Meatable (een biotech startup) en onderzoeker Arnout Fischer van de Wageningen Universiteit kwamen naar het Libanon Lyceum voor de kickoff. Hier kwamen de leerlingen alles te weten over kweekvlees: vlees dat geproduceerd wordt uit slechts 1 stamcel uit een navelstreng van een dier met grote voordelen voor het milieu ten opzichte va de huidige vleesproductie. Kweekvlees wordt op dit moment slechts gemaakt op laboratoriumschaal, maar heeft volgens Meatable een veelbelovende en duurzame toekomst.

Dhr. Arnout Fischer maakte de leerlingen wegwijs in de verschillende onderzoeksmethoden en het belang van goede voorbereidingen voordat je daadwerkelijk een onderzoek start. Omdat kweekvlees nog niet verkrijgbaar is en nog op Europese goedkeuring wacht, kan het nog niet geproefd worden: een extra uitdaging voor het onderzoek.

De leerlingen zijn inmiddels gestart met de opzet van hun onderzoek om Meatable straks advies te gaan geven over de smaakaspecten zoals geur, textuur, kleur etc. en de totaalbeleving van kweekvlees voor consumenten.