Presentaties aan TU Delft

 

De beide vwo 3 klassen van ons Technasium presenteerden deze week online hun conceptontwerpen van het project ‘Droog op de Fiets‘, aan studenten van Industrieel Ontwerpen van de TU Delft. De opdracht ging uit van de stelling dat de meeste leerlingen liever nat op school aankomen, dan in een regenpak van de Hema. Voor ontwerpers is het interessant om erachter te komen wanneer het voor een scholier cool genoeg is om bepaalde kleding te dragen.

Afgelopen oktober, aan het begin van het project, hebben de studenten en onze leerlingen al met elkaar gesproken en eerste ideeën uitgewisseld in de IDE Arena van de faculteit. Een fysieke ontmoeting was nu niet meer mogelijk vanwege Corona-maatregelen, maar online kon natuurlijk wel. De leerlingen hadden zich heel goed voorbereid, met schetsen, conceptideeën, ontwerpverslagen, posters, onderzoeksresultaten etc. Er is gewerkt aan alternatieve ontwerpen voor standaard regenpakken, die aan de fiets vastgemaakt kunnen worden, en bijvoorbeeld uitklapbaar zijn. Ook werd studie gedaan naar materialen. Belangrijk onderdeel van het project is te leren werken in een ontwerpcyclus, en te leren denken in concepten, in plaats van eindresultaten. 

Met de studenten werd, verspreid over drie locaties binnen school, twee uur lang (in het Engels) gesproken over de beste manier om de conceptontwerpen af te maken tot een eindproduct. Met deze feedback wordt uiteindelijk in de komende week van het eindontwerp een filmpje van een minuut gemaakt.

Ondanks de beperkingen door Corona zijn we inmiddels goed in staat met externen online samen te werken aan ontwerpprojecten. Door dit soort projecten en door rechtstreekse samenwerking met studenten krijgen leerlingen ook een veel beter beeld van mogelijke toekomstige opleidingen, zoals Industrieel Ontwerpen. Om dezelfde reden werken we dit schooljaar in klas 2 en 3 ook nog samen met studenten van de afdeling GameDesign van de Hogeschool Rotterdam.

Zelf kaas maken

De leerlingen van Havo 2 kregen onder leiding van opdrachtgever en expert Zanne Zwart van het bedrijf Keukenboeren een workshop kaas maken van Okara, een reststroom van soja. Deze workshop is ook meteen de kickoff van het project Kaas Zonder Koeien. Het project startte vanuit de wens om in de toekomst op grotere schaal kaas (net zoals dat al kan met melk) onafhankelijk van dieren te kunnen produceren. Maar hoe maak je eigenlijk zelf kaas van soja? En kan het net zo smakelijk worden? De leerlingen leren niet alleen kaas maken maar ook over smaak toevoegen, en het product straks af te maken met  recepten, etiketten, verpakking en een campagne.

 

 

Schoolfinales Robotica

Deze week werden voor een online publiek van vele ouders, familie en verzorgers de schoolfinales gehouden van het project CARGO CONNECTSM.

Alle brugklassen O&O deden mee, verdeeld over twee avonden. Een aantal groepjes presenteerde een oplossing voor een cargo probleem, andere groepjes speelden mee met de FLL wedstrijd robot programmeren en missies uitvoeren op de wedstrijdtafel.

De beste groepjes project en de beste groepjes robotica van beide avonden werden geselecteerd voor de Regiofinale, later dit schooljaar.

Ondertussen bij Robotica

De brugklassers zijn volop bezig hun robot te programmeren, zodat zij straks missies kunnen uitvoeren op het wedstrijdveld. Zij werken in groepjes toe naar de schoolfinale, waarbij ze het tegen elkaar gaan opnemen. Degenen met de meeste wedstrijdpunten, mogen later in het schooljaar door naar de regionfinale.

Ondertussen in klas 2

Klas vwo 2  is bezig met een Masterplan voor de Merwe-Vierhavens. Zij ontwerpen een drijvende woonwijk met voorzieningen, in opdracht van Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam.

Van het hele gebied wordt een maquette gemaakt, daarna wordt van een detail een SketchUp gemaakt.