Kickoff OV Go bij RET

Deze week kregen de leerlingen van de 2e klas een kickoff in het Innovatielab van de RET, onder leiding van Patty Koot en Lesly Broekaart, in samenwerking met een Rotterdamse graffiti kunstenaar. Zij hebben al eerder met de RET meegewerkt aan de ontwikkeling van een game voor in het openbaar vervoer, nu was de echte start van het project waarbij de leerlingen een deel van de game zelf gaan uitwerken.

Presentaties Masterplan Merwe VierHaven

Afgelopen 2 weken werden diverse presentaties gehouden voor verschillende opdrachtgevers.

Zo was Wouter Kamphuis namens opdrachtgever Gemeente Rotterdam Stadontwikkeling én docent Mariette Overschie van TU Delft Bouwkunde aanwezig bij de 2e klas presentaties van het Masterplan voor de Merwe4haven. De leerlingen hadden een hele nieuwe, drijvende woonwijk met voorzieningen uitgewerkt in maquettes.

Schoolfinales Lego!

Onder ruime belangstelling van ouders werd deze week gedurende twee avonden de schoolfinale Lego gespeeld in de aula van het Libanon Lyceum.

De leerlingen van onze vijf brugklassen technasium voerden in groepjes en per klas missies uit op de wedstrijdtafel van de First Lego Legue, met hun zelfgemaakte en zelfgeprogrammeerde robots. De groepjes met de meeste punten maken kans op een plek in de Regiofinale die in januari worden gespeeld in de RDM campus. Na de robotwedstrijd werden presentaties gegeven van de projectgroepjes uit de verschillende klassen, die binnen het onderwerp 'energie' een zelfbedacht probleem hebben opgelost. Er worden vier groepen van 7 leerlingen samengesteld die later dit jaar gaan strijden voor tickets naar de Beneluxfinale.

Presentaties voor Kinderdijk

De leerlingen van vwo 3 presenteerden hun oplossingen voor een waterteruglaat voor de molens van Kinderdijk.

Omdat er in recente zomers gebleken is dat de polders soms kampen met grote droogte, zouden de molens het water uit de bezemkanalen ook weer terug moeten kunnen pompen, als het nodig is. Het probleem was dat de bestaande dijken niet mogen worden aangetast.

Jan -Willem de Winter, manager erfgoed en beheer van Kinderdijk was als jury aanwezig bij de presentaties.

Presentaties voor het Nederlands Loodswezen

Vandaag gaven de leerlingen van havo 2 presentaties aan het Nederlands Loodswezen, de organisatie die jaarlijks de meer dan 90.000 zeeschepen veilig loodsen van en naar de Nederlandse en Vlaamse zeehavens. De leerlingen van het technasium hadden oplossingen bedacht om op open zee een veiligere overstap te kunnen maken van de kleine loodsboten naar de grote containerschepen: de bestaande loodsladders zijn soms niet veilig genoeg. Met uiteenlopende demo-modellen werden de nieuwe ideeën door de leerlingen gepresenteerd aan de drie juryleden die aanwezig waren namens het bedrijf, Yvette Ross, Herman Broers en Marc Tijthoff.