Biodiversiteit in het Kralingse Bos

Klas 1 Onderzoeksopdracht. Opdrachtgever: IVN Natuureducatie

Het is belangrijk dat mensen van het bos en de plas genieten, maar het brengt ook verstoring met zich mee. En sinds Corona is het aantal bezoekers enorm toegenomen. Het beste voor de vogels zou natuurlijk zijn als er helemaal geen bezoekers meer komen, maar het bos is juist aangelegd voor bezoekers. Deze vele bezoekers verstoren de rust en veiligheid.

Vogels hebben de 4 v’s nodig – voedsel, veiligheid, voortplanting en variatie. Elke vogelsoort heeft daarbij iets anders nodig: de een eet insecten, de ander zaden en bessen. De een nestelt in een holletje op de grond, de ander in een kastje of nestje in de boom. Maar ze hebben allemaal rust nodig om te leven en ongestoord te kunnen broeden. Daar kunnen we bij helpen.

Daarnaast: We weten eigenlijk niet goed genoeg of de vogels genoeg afwisseling aan eten hebben in het bos, is het bos biodivers genoeg? We weten ook niet goed hoe we de vogels bij het broeden nog beter kunnen helpen, bijvoorbeeld met het plaatsen van nestkasten: zijn het er wel genoeg, en hangen ze wel op de goede plekken? Worden ze wel goed gebruikt?

Geplaatst in .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *