Kaas zonder Koeien, fermenteren van Okara

Klas 2 Onderzoeksopdracht. Opdrachtgever: Keukenboeren.

De ontwikkelingen bij melkveehouders gaan dezelfde kant op als die bij de bio-industrie. Het wordt steeds intensiever. Een melkboer heeft honderden koeien die overwegend op stal staan. Het gras wordt gemaaid en naar het vee toe gebracht, ze worden gemolken met een robot. Eigenlijk is het gewoon een fabriek met dieren.’ Daarnaast is een boerderij met veel dieren erg belastend voor het milieu. Niet alleen vanwege de CO2 uitstoot maar ook vanwege eenzijdige landbouw, de te weinig variatie heeft waardoor bijvoorbeeld veel insectensoorten uitsterven en vogels wegblijven.

In de toekomst moet kaas, net als melk, ook onafhankelijk van dieren geproduceerd kunnen worden, zodat we minder koeien nodig hebben in Nederland.

Hoe kun je smakelijke zachte kaas zoals brie of blauwe aderkaas maken van Okara, als vervanging van dierlijke kaas? Welke smaken kun je toevoegen? Hoe maak je daarna ook nog een aantrekkelijke verpakking? En hoe kun je het verhaal erbij vertellen? Kortom: hoe maak je deze kaas ook nog aantrekkelijk voor verkoop?

Geplaatst in .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *