Wonen op het Water – Een duurzame woonwijk in de Merwe Vierhaven

Foto: het Drijvende VN kantoor in de Rijnhaven

Klas 2 Ontwerpopdracht. Opdrachtgever: Gemeente Rotterdam, Stadsontwikkeling.

Klas vwo 2  is bezig met een Masterplan voor de Merwe-Vierhavens. Zij ontwerpen een drijvende woonwijk met voorzieningen, in opdracht van Stadsontwikkeling van de gemeente Rotterdam. Van het hele gebied wordt een maquette gemaakt, daarna wordt van een detail een SketchUp ontwerp gemaakt.

Door een tekort aan nieuwe woningen moet Rotterdam ook naar de eigen havens kijken. Een groot oppervlakte aan zij-havens en inhammen in het centrum wordt weinig benut, terwijl de grotere schepen tegenwoordig aanmeren in de Maasvlakte of tweede Maasvlakte, dichter bij zee.

Rotterdam was voorheen altijd een havenstad met ‘harde’ kades. Langzaam wordt het steeds meer een woonstad aan het water. Rotterdam ziet inmiddels de waarde van oude havens en waterkanten voor stadsontwikkeling. Maar daar plannen realiseren voor woningen, ondernemers of recreatie blijft lastig

Het idee van drijvende woonwijken of zelfs hele drijvende steden vormt een mogelijke oplossing voor de grootste uitdagingen van deze tijd: een stijgende zeespiegel door klimaatverandering en landschaarste. 

Geplaatst in .

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *