Nieuwsbrief Museum Boijmans van Beuningen

TECHNASIUMLEERLINGEN ADVISEREN HET MUSEUM

Een multimediatour met gps? Paden in het museum? Een bobbelige mat? Een greep uit de oplossingen die tweedejaars leerlingen bedachten bij het vraagstuk ‘hoe maak je de museumbezoeker op een vriendelijke manier bewust van de kwetsbaarheid van kunstwerken?’.

Het museum wil een plek zijn waar mensen zich prettig en welkom voelen maar heeft tegelijkertijd de taak om de collectie te beheren en bewaren voor de toekomst. Hoe maak je de museumbezoeker op een vriendelijke manier bewust van de kwetsbaarheid van kunstwerken? En hoe laat je anderzijds zien dat sommige kunstwerken juist wel om interactie vragen? Afgelopen november kwamen zestig leerlingen van het Libanon lyceum naar het museum voor om na te denken over dit probleem.

De leerlingen kregen twee maanden de tijd om in groepjes onderzoek te doen en na te denken over mogelijke oplossingen. Ze interviewden bezoekers, onderzochten bestaande beveiligingssystemen en brainstormden om zoveel mogelijk ideeën te genereren. Een idee werkten ze uit tot een video van maximaal een minuut waarin ze hun advies presenteerden.

De opbrengst was groot. Van licht- of geluidsystemen, extra icoontjes, voelsamples en apps tot matten met bobbelstructuur rondom kunstwerken, speciaal aangelegde paden in de museumzalen en een multimediatour met gps systeem (dat naast informatie ook aangeeft als je te dichtbij een object komt). Heel bijzonder om van deze jonge bezoekers zo’n rijke opbrengst aan ideeën te mogen ontvangen.

Bron: Nieuwsbrief Museum Boijmans van Beuningen, 20-01-2017 http://www.boijmans.nl/nl/116/nieuwsbrief/newsletter/168

Zie hieronder filmpjes van leerlingen:

Geplaatst in Nieuws.